Irodalmi barangolás Pozsonyban – magyar írók és költők az egykori koronázó városban

Szent Márton-székesegyház
Esemény kezdete

Irodalmi barangolás Pozsonyban – magyar írók és költők az egykori koronázó városban

 

Vezető: Hornyák István

 

Időpont: 2021. szeptember 26. (vasárnap), 14.00 órakor

 

Találkozási pont: A dóm főbejárata előtt

 

Előadás nyelve: magyar

Belépő: tetszés szerint

 

A rendezvény része a Pozsonyi Városi Kulturális Napok rendezvénysorozatának.

 

Az érvényben lévő, a korona vírussal kapcsolatos intézkedéseket figyelembe véve a műsorváltozás jogát fenntartjuk

 

Ha Pest-Budán, Szegeden vagy Debrecenben keresnénk a magyar irodalom jeleseinek nyomát, talán vagy biztos több szerencsével járnánk, mint amikor ugyanezt tesszük Pozsonyban. 

Pedig jónéhány olyan író, költő fordult meg a városunkban az évszázadok során, akik, ha csak rövid ideig is itt tartózkodva, de irodalomtörténeti szempontból és az itt élők emlékezete szempontjából megőrzésre érdemes nyomot hagytak maguk után. 

A nagy költőkre, írókra az utókor utcák elnevezésével, emléktáblákkal, szobrokkal emlékezik. 

A Pozsonyba látogatók közül is ért néhányat ilyen megtiszteltetés, de ma már ennek nyoma alig vagy kevéssé érzékelhető. Nem árt azonban legalább szóban, írásban vagy képben számba venni azokat a helyeket, ahol ők megfordultak. 

A halotti beszédet lejegyző írnok, ha nem is tekinthető költőnek vagy írónak, az irodalom megjelenítésére szolgáló nyelv magyar bajnokaként mindenképpen megemlítendő, miután az első ismert összefüggő magyar nyelvemlékünket tartalmazó kódexet a pozsonyi káptalannak a Szent Márton dómban elhelyezett könyvtárában találta meg Pray György tudós jezsuita szerzetes. 

Ha pedig ezek után elkezdenénk felfűzni azoknak az irodalmároknak a portréját, kiegészítve a hozzájuk kötődő helyszínekkel, akik Pozsonyban töltötték életüknek egy rövidebb vagy hosszabb szakaszát, egy képzeletbeli, medáliákkal sűrűn megrakott díszes láncot kapnánk. S ki kerülne a medáliákba? 

Nos, Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Kisfaludy Károly, Kölcsey Ferenc, Petőfi Sándor, Jókai Mór, Thaly Kálmán, Gyóni Géza, Juhász Gyula, Móricz Zsigmond, Hamvas Béla biztosan.

 

Még több infó: https://www.facebook.com/events/403705387775449