Gárdonyi Géza: (Az) Egri csillagok - a Nagy Nagy Könyv

Csillagház, Daxnerova 36.
Esemény kezdete

A Pósa Lajos Társaság és az egri Bródy Sándor Könyvtár tisztelettel meghívja Önt és családját az alábbi kötetbemutatóra.

 

A könyvbemutatón a szerző életében megjelent négy kiadás szövegváltozatait egy kötetben az egri Bródy Sándor Könyvtár és a Dobó István Vármúzeum közös kiadásában ismerheti meg a nagyközönség.

 

A kötet a helyszínen - kedvezményes áron -, 35 EUR-ért megvásárolható és – igény szerint - az ebből az alkalomból készített első napi bélyegzővel pecsételtethető.

 

Örömmel fogadjuk, ha jelenlétével megtiszteli rendezvényünket.

Gárdonyi Géza

Gárdonyi Géza: Egri csillagok című regénye a magyarság egyik legismertebb és legkedveltebb műve. Magyarországon az általános iskola 6. évfolyamán kötelező olvasmány, a harcok helyszíne - az Egri Vár - Nemzeti Emlékhely.

 

A 2022-es Gárdonyi Emlékév tiszteletére az egri Bródy Sándor Könyvtár és a Dobó István Vármúzeum pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiumához, "A falak ereje nem a kőben van…" Gárdonyi Géza és az Egri csillagok címmel. A pályázat egyik részeként a szerző életében megjelent Egri csillagok négy kiadásának szövegváltozatait egy kötetben adta ki a két intézmény. A könyv megjelentetésével az Egri csillagok szövegváltozatait szeretnénk megismertetni a nagyközönséggel és azt a tényt, hogy az író a saját maga által kialakított elvek szerint fejlesztette egyik kiadásról a másikra a regény szövegét.

 

A most megjelent reprezentatív kiadványban olvashatjuk a regény 1901-es Légrády Testvérek, valamint az 1905-ös, 1909-es és az 1913-as Singer és Wolfner által megjelentetett kiadásait.

 

A kötet végén Keller Péter, az író dédunokája és Nagy János Ádám tanulmányát találjuk. Ebben beszámolnak arról az informatikára épülő technológiáról, amelynek segítségével mondatról mondatra hasonlították össze A Nagy Könyv négy kiadásának szövegeit. A tanulmányban olvashatunk az Egri csillagok születéséről, az író életében megjelent kiadásokról, a szövegváltozatok korábbi elemzéseiről, az író szövegmódosításairól és az összehasonlító technológia lehetőségeiről.

 

Eger után Rimaszombat a kötetbemutató következő állomása, ahol az érdeklődők előadást hallhatnak az éves program kialakításáról, hátteréről Szalainé Király Júlia, az egri Dobó István Vármúzeum főmuzeológusa, irodalomtörténész, valamint A Nagy Nagy Könyv – (Az) Egri csillagok létrejöttének körülményeiről Tömösközi Péter, a kötet szerkesztőjének tolmácsolásában. Turay Zoltán könyvtáros az emlékév során beszerzett idegen nyelven megjelent Gárdonyi-művekről, további érdekességekről tart bemutatót. Ehhez kapcsolódtak a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének tagjai is, akik több mint 40 kiadvánnyal bővítették a Bródy Könyvtár Gárdonyi-gyűjteményét. A közösségi könyvtári beszerzés lehetőségeit a szervezet elnöke, Tegdes Egyházi Dóra ismerteti. A bemutatón részletek hangzanak el a kötetből Pósa Judit és Gyurán Ágnes, valamint Tőzsér Istvánné Géczi Andrea és Kelemenné Csuhay Zsuzsanna közreműködésében.

 

Páko Mária és tanítványai megzenésített Gárdonyi Géza verseket adnak elő.

 

A magyar könyvkiadásban is különleges kötet a helyszínen - kedvezményes áron -, 35 EUR-ért megvásárolható és - igény szerint - az október 30-i egri bemutatóra készített első napi bélyegzővel pecsételtethető.