Matovič "nemzeti tizenegye" lesz az ellenzéki együttműködés halála?

2020. február 8., 20:41
Pomichal Krisztián

"Nehezen bírják, ha Igor Matovičnak tényleg jó ötlete támad!" - idézi a DenníkN Michal Šipošt, az OĽaNO listájának ötös számú vágóhídját képviselőjelöltjét.

Fotó: TASR

A fenti igen öncélú, legfeljebb csak e sorok íróját szórakoztató poén ellenére igenis komoly témával állunk szemben. Igor Matovič nem csak az ellenzéki összefogást, hanem az egész képviseleti demokráciát kívánja meghackelni legújabb akciójával, visszaadván a választópolgárnak azt, amire oly' régóta vár. A politikusok számonkérhetőségét.

A szlovák politika sok szempontból legzseniálisabb figurája sajtótájékoztatót tartott ma Pozsony belvárosában, és miközben a szél a haját s az alkotmány xeroxpapírra nyomtatott passzusait lobogtatta,

Matovič olyan gyönyörűen osztotta ki ellenzéki kollégáit, Kotlebától Trubanig, hogy a politikát nem érdek, hanem finesz és teljesítmény szerint értékelő választópolgár nem tud nem elismeréssel szólni róla. Kijelentette például, ami nyolc általános osztály elvégzése után mindenki számára nyilvánvaló kell, hogy legyen, óriási hiba egy szimpla "mocskos fasisztával" elintézni az ĽSNS választóit, beszélni kell velük, s akkor, fogalmazott, "a szélsőséges eszmék egyszerűen kipukkadnak".

matovic
Fotó: TASR
Nem értem minek kergetőznek ezek Kotlebáékkal!

– írta néhány nappal ezelőtt Matovič a Facebookon, utalva a Kotlebáék nyomában tüntetgető PS-Spolu-ra, majd hozzátette "aztán meg csodálkoznak, hogy már megint mennyi százaléka van!"

A pártelnök még január végén nagy sejtelmesen bejelentette, mielőtt nyilvánosságra hoznák programjukat (abba most ne menjünk bele, van-e egyáltalán ilyesmijük) egy "gránátot" még bedobnak a szlovák politika csataterére. Ez a gránát lehet a ma elindult rozhodni.to (nagyjából döntsd.el) weboldal, amelyen az OĽaNO tizenegy darab kérdést intéz választóihoz. A népszavazás egyfajta huszonegyedik századi módja ez, ugyanis Matovič megígérte, a legnépszerűbb kérdések ott lesznek pártja koalíciós feltételei között. Azaz, ha a potenciális tárgyalópartnerek egyiket, másikát élből elutasítanák, az OĽaNO becsukja az ajtót. Kifelé menet!

A "demokratikus ellenzék" (micsoda hülye kifejezés) pártjai persze nem fogadták kitörő örömmel Matovič ötletét. Sőt, nagy részüket tulajdonképpen teljesen hidegen hagyta a pártelnök általuk leginkább zsarolási kísérletnek vélt ötlete.

Matovič, legyünk jóhiszeműek, szerette volna, ha a kezdeményezéshez sorra csatlakoznak a kormányváltó pártok, de a várt(?) reakció elmaradt. Bágyadt tücsökciripelés fogadta a "nép szavazásáról" szóló nagy bejelentést, sőt, Alojz Hlina például nem is kifejezetten finoman küldte el Matovičot melegebb éghajlatra, miközben a PS-Spolu társelnöke, Miroslav Beblavý egyszerűen zsarolásnak nevezte az egész szavazósdit.

Nem úgy a választók!

November óta gyakorlatilag csillagközi pályára állt a párt támogatottsága. Az első, éppen csak a bejutási küszöb fölé mérő közvélemény-kutatások után ma ott tartunk, hogy harmadik, sőt helyenként második erőként tartják őket számon, miközben a messiásnak tartott PS-Spolu preferenciái, ha a nulla felé nem is, de a hét-nyolc százalék felé erősen konvergálnak az utóbbi napokban.

A pártelnököt ismerve, egy percig se gondoljuk, hogy az őszinte segítségnyújtás szándékával indította le ezt a különös szavazósdit, de egy bizonyos, nagyon úgy tűnik, bejön neki!

És akkor lássuk az igen két sokértelműre sikeredett kérdéseket!

1. Egyetért Ön azzal, hogy a politikusokat anyagi felelősség is terhelje?

2. Egyetért Ön azzal, hogy a korrupciót jelentő személy 50%-os jutalomban részesüljön? (adja magát a kérdés, 50% miből?)

3. Egyetért Ön azzal, hogy az egészségügyi biztosítás ingyenes telefonos vagy webes időpontfoglalást tegyen lehetővé az orvosoknál?

4. Egyetért Ön azzal, hogy a rákbetegek legfeljebb két héten belül műtéti időponthoz jussanak, és ha ez nem lehetséges, akkor az Unión belül bárhol legyen lehetősége arra, hogy megműtsék? (megnéznék, mit szólnak ahhoz a biztosítók, ha valaki mondjuk Münchenben kíván kés alá feküdni!)

5. Egyetért Ön azzal, hogy a terhesség negyedik hónapjától 200 euróval támogassa az állam a várandós kismamákat?

6. Egyetért Ön azzal, hogy a gyermekek, diákok, idősek és mozgáskorlátozottak ne csak a vonatokon, hanem a buszokon is ingyen utazzanak? (A közlekedési miniszter feje csendben vörösödik valahol...)

7. Egyetért Ön azzal, hogy a "nem motiváló közegből" érkező gyermekek három éves kortól kötelezően látogassák az óvodákat? (Szegény óvónénik...)

8. Egyetért ön azzal, hogy a cégek kötelezően beérkezési sorrendben fizessék ki számláikat?

9. Egyetért Ön azzal, hogy az elfogadott vállalkozói törvények mindig január elsejével lépjenek hatályba?

10. Egyetért Ön azzal, hogy azok, akik érvényesen szavaznak a parlamenti választásokon, a következő négy évben 10%-kal kevesebbet fizessenek minden állami járulékból. (IGEN, IGEN, IGEN, EZERSZER IS IGEN!)

11. Egyetért Ön azzal, hogy azok, akik chip-pel ellátott személyi igazolvánnyal rendelkeznek, legyenek bárhol is, elektronikusan szavazhassanak egy leolvasó segítségével? (Már látom is a leolvasók gyártásárá kiírt tender körüli korrupciós botrányt!)