cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. április 8., 14:31

Berényi József: A tárgyalásos megoldás híve vagyok, visszautasítom a politikai zsarolást!

Ősszel önkormányzati választásokra kerül sor, a Szövetség azonban még nem választotta ki polgármesterjelöltjeit. A most-hidasok és az Összefogás-platform szerint a folyamat kerékkötője egyetlen ember, az MKP-platform elnöke, Berényi József. Őt kérdeztük.

berényi józsef
Fotó: Oriskó Norbert

Nagy József éles hangú Facebook-posztban jelentette ki, Ön miatt nem tudnak megegyezni a közös párt polgármesterjelöltjeiről. Miért akadályozza a folyamatot?

Nagyon nehéz mit kezdeni ezekkel az alaptalan vádaskodásokkal, azon kívül, hogy elmondjuk az igazat.

Parancsoljon, itt a lehetőség!

Elöljáróban annyit, az MKP-platform, ahogy maga az MKP is volt, egy alulról építkező politikai egység. A platform elnökeként én nem a saját véleményemet fogalmazom meg az országos elnökség előtt, hanem a kilenc MKP-s elnökségi tag, illetve szükség szerint a helyi szervezetekkel egyeztetve, azok nevében beszélek.

Rendben, akkor az MKP-platform miért blokkolja a polgármesterjelöltek kiválasztását?

Szó sincs semmiféle blokkolásról! Három települést leszámítva már mindenben megegyeztünk.

Nagy József sajnos, hogy úgy mondjam, torzítva mutatja be a valóságot. Még az egyesülési tárgyalások során megegyeztünk abban, hogy a tisztségben lévő polgármestereknek nem kell majd a helyi szervezetükben megmérettetniük magukat ahhoz, hogy indulhassanak. Ezt egyébként a Most-Híd-platform kezdeményezte, mi elfogadtuk. Így kialakult egy körülbelül 230 települést tartalmazó lista. Ezen olyan magyar városok és községek kaptak helyet, ahol az MKP-nek, illetve a Most-Hídnak vannak polgármesterei.

Az Összefogásnak jóformán egyetlen polgármestere sincs, hiszen az előző önkormányzati választás idején még nem is léteztek. Ők hogyan jutnának önkormányzati posztokhoz?

A tárgyalások során megállapodtunk abban is, hogy az MKP és Most-Híd polgármestereinek számához viszonyítva az Összefogás hatod annyi településen indíthat saját jelöltet, ott, ahol egyik pártnak sincs regnáló polgármestere. Ez nagyjából 30-35 települést jelent.

Van ennyi jelöltje az Összefogásnak?

Huszonöt települést tartalmazó listát terjesztettek elő.

Három település neve kering a sajtóban: Nagymegyer, Naszvad és Ipolynyék. Ezek szerint a többi településen már megtalálták a konszenzusos jelöltet?

Ebből a 250-ből valóban már néhány hete mindössze három település kapcsán van nézetkülönbség köztünk. Nagyjából 500 olyan község van a Felvidéken, ahol reálisan magyar polgármestert vagy magyar képviselőket választhatnak be az önkormányzatba, a maradék 250-ben a Szövetség helyi alapszervezetei közösen hozhatnak döntést, abba az elnökség nem kíván és nem is tud beleszólni.

Visszatérve a települési listához, 247 helyen tehát megegyeztek a jelölt személyéről, mi a gond a maradék hárommal?

Nézze, erről a témáról nem is nyilatkoznék, ha nem ért volna méltatlan támadás Nagy József és Rigó Konrád részéről. A jelöltállítás tipikusan belügye egy pártnak, a választót nem érdekli az odáig vezető technikai folyamat. A választó számára egy megfelelő, rátermett jelöltet kell kiállítanunk, az odáig vezető tárgyalási folyamat nem lényeges.

Nagyon sajnálom, hogy Nagy József a nyilvánosság elé vitte ezt az ügyet, méltatlan vádakat fogalmazott meg, ráadásul nincs igaza.

Miben?

Abban, hogy ki miatt nem állt össze a polgármesterjelöltek névsora. Az Összefogás által az elnökség elé beterjesztett huszonötös listáról tizenhárom jelöltet azonnal elfogadtunk. A kollégák három olyan polgármester is a listára tettek, akik az MKP tagjai. Miután erre felhívtuk a figyelmüket, az Összefogás-platform korrigálta is a tévedést. Egy másik, ennél komolyabb mulasztás az volt, hogy a listán olyan jelöltek is szerepeltek, akikről úgy tudjuk, nem párttagként kívánnak indulni az önkormányzati választásokon.

Akkor hogyan került a nevük a listára?

Ezt nem tőlem kellene megkérdezni. Hat ilyen településről van szó. Érthető módon mi nem akartunk megszavazni olyan jelölteket, akikről nem tudjuk, egyetértenek-e mindezzel. Nem lenne korrekt, ha ily’ módon gyakorolnánk rájuk nyomást.

Amint érkezik szóbeli vagy írásbeli vállalás a jelöltek részéről, hogy vállalják az Összefogás-platformon keresztüli jelöltségüket, nagy örömmel megszavazzuk őket.

Az Összefogás végül öt települést levett a listáról, ezek a Dunaszerdahelyi járásban vannak, egyedül Ipolyvisk maradt.

Még mindig nem egészen világos, mi az akadálya a jelöltlista elfogadásának.

Az előbb említett három település: Nagymegyer, Naszvad és Ipolynyék. Az utóbbi két település polgármestere közelmúltban belépett a Szövetségbe az Összefogás-platformon keresztül, csakhogy Naszvadon az MKP járási platform elnökének, Ipolynyéken pedig a helyi szervezet elnökének is vannak polgármesteri ambíciói. Az Összefogás azt mondja, jár nekik a jelölés joga ezeken a településeken. Mi úgy véljük, ezt a helyzetet tárgyalásos alapon kell rendezni.

És Nagymegyer?

Itt ugyan egyikünknek sincs polgármestere, de mindkét platformnak, az Összefogásnak és az MKP-nek is van jelöltje. Mi felvetettük, készítsünk egy közvélemény-kutatást és az esélyesebb legyen a Szövetség közös polgármester-jelöltje. Ezt sem támogatták.

Miért nem lehet legalább a maradék 247 helyen megszavazni a jelöltet, ha ezzel kapcsolatban konszenzus van?

Pontosan itt van a kutya elásva. Az MKP elnökségi tagjai éppen ezt szerették volna. Számtalanszor javasoltuk, fogadjuk el a listát, az említett három településről meg majd megegyezünk. A másik két platform sajnos ragaszkodik ahhoz, hogy egy csomagban fogadjuk el az egészet. Ez egy technikai probléma, ahol tárgyalással meg némi kompromisszumkészséggel simán dűlőre jutottunk volna. Nem értem, miért kellett nyilvánosság elé vinni ezt az ügyet. Kénytelen vagyok politikai zsarolásként értékelni a két platform akcióját.

Ha most érkezik egy telefonhívás a másik két platform részéről, hogy az elnökség szavazzon a 247 jelöltről, az MKP-platform hajlandó rá?

Minden további nélkül! Hetekkel ezelőtt kijelentettük, készek vagyunk erre, a maradék három jelölt személyéről pedig egyezzünk meg. Pontosan ezért érzem méltatlannak a személyem elleni támadást! A Most-Híd elnökségi tagja, Királyhelmec polgármestere, Pataky Károly is azt javasolta, hogy legalább Kassa megyéről szavazzon az országos elnökség, hiszen ott egyetlen problémás település nincs. Én ezt azonnal támogattam, sajnos Rigó Konrád nem. Ezt követően Farkas Ivántól érkezett az indítvány, hogy ha a másik két platform minden áron csomagban akar szavazni, akkor szavazzunk csomagban a Komáromi, Nagykürtösi és Dunaszerdahelyi járás kivételével az összes többi járásról. Haladjunk előre valamit!

Nagy József volt az, aki ezek után azt mondta, hogy 250 településről egyenként és külön-külön szavazzunk. Ki az tehát, aki ellehetetleníti a megoldást?! Ki az, aki obstruál?!

Mit gondol, miként oldódhat meg ez a probléma?

A keddi elnökségi ülés másnapján beszéltem Orosz Örssel, az Összefogás-platform elnökével. Informálisan megállapodtunk egy lehetséges megoldásban, de ezt előbb a platformoknak, majd az elnökségnek is jóvá kell hagynia. Teljesen feleslegesen volt ezt a témát a nyilvánosság elé vinni. Jövő héten hétfőn a platformunk szavaz a javaslatról, kedden pedig az országos elnökség. Remélem, hogy néhány napon belül tárgytalan lesz ez az egész. Kár volt ezzel az üggyel terhelni a felvidéki magyarságot.

Miben állapodtak meg Orosz Örssel?

A részletekről nem beszélnék egyelőre, nem akarok a sajtón keresztül üzengetni senkinek.

Mit gondol a Szövetség csütörtöki sajtótájékoztatójáról, ahol Mózes Szabolcs bírálta Önt és az MKP-platformot?

Mózes kijelentéseit nem szeretném kommentálni. Annyit azonban kihangsúlyoznék, Bugár Béla az MKP elnökeként részben abba bukott bele, hogy véleménykülönbség esetén egyszerűen lekiabálta az országos, regionális vagy helyi vezetőségek tagjait. Én ezt nem csinálom! Nekem platformelnökként nem az a dolgom, hogy rendreutasítsam a helyi vagy járási vezetőinket, szervezeteinket. Erre nem vagyok hajlandó. Nem fogok felűről utasításokat osztogatni, hiába várja el ezt tőlem a másik két platform. Nekem az a feladatom, hogy a mostanihoz hasonló érdekkonfliktusokat tárgyalással, belső kompromisszumokkal elrendezzük. Egy dolgot eredményezhet, ha én vagy bárki más fentről leküldi a tutit, regionális politikusaink elhagyják ezt a pártot. Ebben az esetben nem, hogy a parlamentbe nem jutunk be, még települési és megyei szinten is megbukunk. A tömegbázisát vesztett Most-Híd és a minimális tagsággal rendelkező Összefogás-platformnak ezt végre meg kellene értenie.

Mi állhat az Önt ért támadások hátterében? Összefügghet ez a megyei jelöltállítással esetleg?

Nagyon bízom benne, hogy a helyhatósági jelöltállítás témája nincs összefüggésben azzal, ki lesz például a Nagyszombati kerületben a Szövetség megyeelnökjelöltje.

Ezek szerint vannak ilyen ambíciói?

Ennek nem a személyes ambíciókról kell szólnia, hanem arról, hogy a Szövetség mind a helyi, mind a megyei választásokon sikeres legyen.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2022. 04. 09., szo - 14:26

Lehet ezt még évekig csűrni - csavarni. A felvidéki magyar szavazópolgár már többször is világosan a politikusok tudtára adta, hogy árulókra nem megy el szavazni! Amíg azok ott vannak a pakliban, a többi teljesen fölöslegesen vesztegeti az idejét! Mit nem lehet ezen érteni?