A Smer köti az ebet a karóhoz: továbbra is a szélsőbaloldali eszméket valló Blahát jelöli bizottsági elnöknek

2020. március 27., 11:24
ma7

A kormánykoalíció megsértette a parlamenti bizottságoknak a koalíció és az ellenzék közötti elosztásáról szóló megállapodását - jelentette ki Ján Mažgút, a Smer-SD szóvivője, aki szerint éppen ezért nincs okuk változtatni: továbbra is - a politikai ellenfelei szerint szélsőbaloldali eszméket hirdető - Ľuboš Blahát jelölik a parlament emberi jogi bizottsága elnökének. 

Fotó: TASR
Ľuboš Blaha ötágú csillagokkal díszített szájmaszkban.

A parlament, amelyben a kormánykoalíció kétharmados többséggel rendelkezik, már kétszer leszavazta Blaha megválasztását.

A kormánypárti SaS elnöke, Richard Sulík gazdasági miniszter egyenesen szégyennek nevezte, hogy a Smer éppen Blahát nevezte erre a tisztségre. A miniszter a Smer politikusát a koronavírushoz hasonlította. 

A koalíciós pártok közül azonban nemcsak Sulíknak voltak kifogásai Blaha személye és kinevezése ellen, Blaha ezekre a kritikákra azzal válaszolt, hogy "totalitárius háború" indult ellene. 

A kormányzó koalíció megsértette a megállapodást, amelynek értelmében az ellenzék tegyen javaslatot az emberi jogi bizottság elnökének személyére"

- jelentette ki Ján Mažgút, a Smer-SD szóvivője, aki szerint ezzel a koalíció olyat tett, amihez nem volt joga.

Mažgút hozzátette, továbbra is Ľuboš Blaha a Smer-SD jelöltje a parlament emberi jogi bizottságának elnöki tisztségére.

A kormánypártok és az ellenzéki pártok 12:7 arányban osztották el egymás között a parlamenti bizottságokat. A Smer képviselői közül Tomáš Eriket, Richard Rašit, Peter Žigát és Juraj Blanárt választották meg eddig bizottsági elnöknek. Az emberi jogi bizottság elnökének megválasztására a következű parlamenti ülésen kerül sor.